Steven Weijers

Praktijk voor Lichaamsgerichte PsychotherapieSteven weijers

Na het afronden van mijn studie wilde ik vooral weg. Ik wilde ontdekken en de wereld zien. Ik heb veel gereisd en in verschillende landen gewoond. Terugkijkend realiseer ik me dat ik een groot deel van mijn leven vooral op de vlucht ben geweest. Uiteindelijk heb ik achterom gekeken.

Zo'n 15 jaar geleden begon ik met de driejarige basisopleiding bij Phoenix. Daar begon de reis naar binnen. Voor het eerst keek ik naar wat ik verborgen had gehouden. Het was een eerste stap op weg naar mezelf.

Er zijn verschillende manieren om te reageren op wat je aantreft. Mijn overleving was een beweging van weggaan, weg van alles wat ingewikkeld of pijnlijk was. Ik wilde alleen lichtheid voelen. Maar zoals licht niet kan bestaan zonder donker heb ik moeten leren beide te ontvangen. Nog steeds raakt het me als ik terugdenk aan de laatste dag van de driejarige bij Phoenix. Marriet de hoofdtrainster vertelde me: “in een groep waar zoveel mensen zijn weggegaan heb jij geleerd om te blijven”. 

Uiteindelijk heb ik bij Phoenix naast de driejarige verschillende vervolgopleidingen gedaan. Ik herinner me dat ik ergens onderweg, terwijl ik door een diep dal ging, aan Morton vroeg: “wordt dit ooit beter?” Hij antwoorde: “Ik weet niet of het beter wordt, Maar het wordt wel voller”. Mensen willen graag veranderen. Je kunt niet veranderen wie je bent, oude bewegingen zullen altijd blijven. En je kunt wel bijleren, daarin ligt de verandering.

Na Phoenix merkte ik dat ik nog niet klaar was. Na een aantal opleidingen over onder meer Transactionele Analyse en coaching kwam ik uiteindelijk terecht bij Bodymind waar ik de opleiding integrale (lichaamsgerichte) psychotherapie heb gevolgd. Ik merk steeds weer hoe krachtig lichaamsgerichte therapie is. Het brengt je heel direct naar daar de plek waar de oplossing gevonden kan worden en gaat voorbij aan de maskers die je opzet en de verhalen en overtuigingen waarmee je jezelf voor de gek houdt.

Ik heb ervaren hoe je verleden zich in je lijf verankerd, hoe karakterstructuren overlevingmechanismen zijn en hoe ze je gedrag sturen en beperken. Ik heb geleerd over ontwikkelingstrauma en de effecten die het heeft op je lichaam en hoe ook dat uiteindelijk weer resulteert in bepaald gedrag. En uiteindelijk hoe  alle emotionele of psychische problemen alleen zijn op te lossen door je lijf erbij te betrekken.

Tenslotte nog dit: je kunt het niet alleen. Ik ken de beweging van het “zelf doen” maar al te goed. Ik zorg voor mezelf en los mijn eigen problemen op. Gedoe uit je verleden kun je niet zelf oplossen daarvoor heb je "een ander” nodig. Ook ik heb in contact met anderen ervaren en geleerd: in de vele jaren die ik inmiddels onderweg ben om als therapeut te mogen werken ben ik gegroeid door de vele interventies van en met leraren, therapeuten en medeleerlingen. Of zoals Marjolijne van Bodymind pleegt te zeggen “In het contact heb je schade opgelopen, in het contact moet je het ook weer oplossen”. En zo is het.

Curriculum

1991 - 1996 Universiteit Eindhoven; Master of science Chemie

2009 - 2012 Phoenix opleidingen; Driejarige basisopleiding Professionele communicatie

2013 - 2014 Coachboulevard; Coaching opleiding

2014 - 2015 Phoenix opleidingen; vervolgjaar "Systemisch werk"

2015 - 2016 Phoenix opleidingen; vervolgjaar Professionele begeleiding van organsiaties

2016 - 2017 Phoenix opleidingen; vervolgjaar "De maskermaker" over karakterstructuren

2020 - 2021 TA academy Management en Organisatie ontwikkeling

2018 - 2023 Bodymind opleidingen; Integrated Psychotherapy